Στις ασθένειες που ελλοχεύουν στις περιοχές που έχουν πλημμυρίσει αναφέρθηκε η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας Ειρήνη Αγαπηδάκη, κατά την ενημέρωση για τους πλημμυροπαθείς στη Θεσσαλία ,ενώ συνέστησε στους πολίτες που εμφανίζουν εμπύρετη γαστρεντερίτιδα ή απλό πυρετό, είτε δερματικά εξανθήματα, να επισκέπτονται τις κατά τόπους υπηρεσίες υγείας. «Έχουν διαγνωστεί 46 περιστατικά γαστρεντερίτιδας και 24 περιστατικά λοίμωξης του ανώτερου αναπνευστικού μέχρι σήμερα στις περιοχές Λάρισας, Μαγνησίας, Τρικάλων και Καρδίτσας», είπε η κυρία Αγαπηδάκη κατά την ενημέρωση από το Συντονιστικό Κέντρο Επιχειρήσεων στη Λάρισα. Ευτυχώς στη συντριπτική τους πλειονότητα οι κάτοικοι έλαβαν οδηγίες και δεν χρειάστηκαν να νοσηλευτούν – μόλις 6 χρειάστηκαν νοσηλεία – αλλά δεν πρέπει να εφησυχάζουμε, τόνισε.
Η υφυπουργός σημείωσε πως βρέθηκε σαλμονέλα σε βρέφος λίγων ημερών, το οποίο νοσηλεύεται και είναι σε πολύ καλή κατάσταση και δεν εμπνέει ανησυχία η κλινική του εικόνα. Η κ. Αγαπηδάκη επισήμανε ότι η κατάσταση σε επίπεδο επιδημιολογικής επιτήρησης δεν εμπνέει ανησυχία, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι υπάρχει και λόγος εφησυχασμού.
Δίκτυο υδροδότησης
Σύμφωνα με τα δείγματα υδροδότησης από Λάρισα και Βόλο, στη Λάρισα το νερό είναι κατάλληλο για ανθρώπινη κατανάλωση. Η κ. Αγαπηδάκη διευκρίνισε ότι όταν λέμε ανθρώπινη χρήση εννοούμε ότι το πίνουμε, μαγειρεύουμε, κάνουμε μπάνιο, πλένουμε λαχανικά.
Όταν λέμε ότι το νερό δεν είναι κατάλληλο για ανθρώπινη χρήση, εννοούμε δεν είναι πόσιμο και δεν μπορούμε να το χρησιμοποιήσουμε πουθενά. Αν θέλουμε να το χρησιμοποιήσουμε θα πρέπει να το βράσουμε για 3 λεπτά στους 100 βαθμούς
Εντομολογική επιτήρηση για τα κουνούπια
Ανησυχία και για μολυσμένα κουνούπια εξέφρασε η κ. Αγαπηδάκη: «Ήδη έχει προγραμματιστεί η τοποθέτηση 70 επιπλέον παγίδων στις πληγείσες περιοχές της Θεσσαλίας. Καθημερινά λαμβάνονται δείγματα και αν παρατηρηθεί ενδεχόμενη έξαρση σε σχέση με τα κουνούπια θα ληφθούν τα αντίστοιχα μέτρα» κατέληξε.