«Δεν θα δεχθούμε, και δεν μπορούμε να δεχθούμε, νομιμοποίηση τετελεσμένων και διαιώνιση ενός δράματος που διαρκεί πια 50 χρόνια» ήταν το μήνυμα του Κυριάκου Μητσοτάκη προς την Άγκυρα κατά τη διάρκεια των κοινών δηλώσεων με τον Νίκο Χριστοδουλίδη μετά τη συνάντησή τους στο Προεδρικό Μέγαρο στη Λευκωσία.
Το ήπιο κλίμα με τον τρόπο του μπορεί να ευνοήσει και την επανεκκίνηση των συνομιλιών για το Κυπριακό. Αντιμετωπίζουμε με αυτοπεποίθηση τα ήρεμα νερά στα ελληνοτουρκικά… Δεν έχουμε αυταπάτες ότι αυτή η βελτίωση του κλίματος συνεπάγεται αυτόματα και τη μεταβολή των θέσεων της Τουρκίας. Όμως ακλόνητοι παραμένουμε και εμείς. Σε θέματα εθνικής κυριαρχίας, διεθνούς δικαίου, του δικαίου της θάλασσας, επισήμανε ο πρωθυπουργός.
«Όποιος είναι ισχυρός και διαθέτει επιχειρήματα δεν πρέπει να διστάζει να τα καταθέσει σε έναν ειλικρινή διάλογο» τόνισε ο κ. Μητσοτάκης.
«Δεν πρέπει να ξεχνούμε ότι οι ευρωπαϊκές σχέσεις της Άγκυρας εξετάζονται πλέον μέσα από το πρίσμα των σχέσεων της με την Ελλάδα και την Κύπρο. Έχουμε πετύχει, Ελλάδα και Κύπρος, δεσμευτικές αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου που διαμορφώνουν αυστηρό πλαίσιο κριτηρίων και αιρεσιμοτήτων, τα οποία η Άγκυρα οφείλει να εκπληρώσει, μεταξύ αυτών και η αλλαγή της στάσης της στο Κυπριακό. Υπάρχει ευνοϊκή δυναμική για επανέναρξη συνομιλιών, μετά μακρά περίοδο ακινησίας με στόχο συμφωνία, με βάση πάντα τις αποφάσεις του ΣΑ του ΟΗΕ, τόνισε ο πρωθυπουργός.
Ο κ. Χριστοδουλίδης επεσήμανε ότι διανύουμε μια κρίσιμη συγκυρία τόσο σε περιφερειακό όσο και σε διεθνές επίπεδο, μέσα σε ένα διαρκώς μεταβαλλόμενο κόσμο. Οι πόλεμοι στην Μέση Ανατολή, στην Ουκρανία, η επικείμενη αλλαγή διακυβέρνησης στις Ηνωμένες Πολιτείες, η έναρξη του νέου θεσμικού κύκλου στην Ευρωπαϊκή Ένωση, απαιτούν ακόμα πιο ενισχυμένο συντονισμό των χωρών μας[…] Και οι δύο χώρες, Κύπρος και Ελλάδα, έχουμε κατορθώσει να αξιοποιήσουμε την ιδιότητά μας ως κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο νοτιοανατολικό σύνορο της Ευρώπης. Δύο κράτη με άριστες σχέσεις με τους γείτονές μας, αποδεικνύοντας στην πράξη ότι αποτελούμε πυλώνες ευημερίας, ασφάλειας και σταθερότητας.
»Έχουμε κατορθώσει, επαναλαμβάνω, με πράξεις και όχι με λόγια να ενισχύσουμε το γεωπολιτικό μας αποτύπωμα στην Ανατολική Μεσόγειο, στην ευρύτερη Μέση Ανατολή, προωθώντας αμοιβαία επωφελείς συνέργειες και υλοποιώντας συγκεκριμένες πρωτοβουλίες».
Αναφερόμενος στο Κυπριακό τόνισε «σήμερα φυσικά είχαμε την ευκαιρία να ανταλλάξουμε απόψεις και για τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό, ενόψει και της διευρυμένης συνάντησης που θα συγκαλέσει ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών. Εξυπακούεται ότι η επαφή μας για το Κυπριακό, όπως και των Υπουργών Εξωτερικών για το Κυπριακό, τα ελληνοτουρκικά, τα ευρωτουρκικά, είναι είναι άμεση, είναι καθημερινή, είναι διαρκής.