Με απάντηση στο «sugar daddies» του γγ του ΚΚΕ, Δημήτρη Κουτσούμπα ξεκίνησε την ομιλία του στη Βουλή ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης χαρακτηρίζοντας την αναφορά «σεξιστική»: «Νόμιζα ότι θα ζητούσατε συγγνώμη για την απαράδεκτη σεξιστική τοποθέτησή σας, που αποδεικνύει ότι το ΚΚΕ είναι η πιο αναχρονιστική δύναμη εντός της αίθουσας. Και μην σπεύσετε να μας κατηγορήσετε για αντικομμουνισμό κάθε φορά που αναδεικνύουμε τις προκαταλήψεις σας. Αλλού συνέβαιναν αυτά, αλλά ευτυχώς αυτά τα ζητήματα τα έχει λύσει η ιστορία».
Συνέχισε λέγοντας: «Ίσως φαντασιώνεστε την Ελλάδα ως κομμουνιστική χώρα όταν μιλάτε για γυναίκες που εκδίδονται. Έπρεπε να ζητήσετε συγγνώμη έκανα λάθος».
Κατά την ομιλία του ο πρωθυπουργός άσκησε δριμεία κριτική σε ΣΥΡΙΖΑ ΚΑΙ ΠΑΣΟΚ για τη στάση τους. Απευθυνόμενος στον πρόεδρο της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, Σωκράτη Φάμελλο, είπε: «Έχετε πρόεδρο που σπούδασε σε μη κρατικό πανεπιστήμιο, σε σπουδαίο αμερικανικό πανεπιστήμιο με υποτροφία. Αν ερχόταν το University of Pennsylvania ο κ. Κασσελάκης θα έλεγε όχι; Καλά να τα λέει ο κ. Τσίπρας που σπούδασε στο Μετσόβειο, αλλά να τα λέει και ο κ. Κασσελάκης; Πώς εξηγείται αυτό; Τι να κάνει ο άνθρωπος; Προσαρμόστηκε…».
Απευθυνόμενος στον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Νίκο Ανδρουλάκη είπε: Έρχομαι και σε σας κ. Ανδρουλάκη. Εδώ η πολυφωνία σας γίνεται πλήρης παλινωδία και είστε ο πρωταγωνιστής αυτή της ιστορίας. Αμήχανοι οι ψηφοφόροι σας, είναι ο απόλυτος πολιτικός σουρεαλισμός. Η ΝΔ θα ζητήσει ονομαστική ψηφοφορία για όλα τα άρθρα που αφορούν το δημόσιο πανεπιστήμιο για να μετρηθούμε».
«Κομβικό νομοσχέδιο»
Αναφερόμενος στον πυρήνα του νομοσχεδίου, ο πρωθυπουργός τόνισε ότι πρόκειται για κομβικό νομοσχέδιο, που εγκρίνει μια ριζική τομή στην ελληνική εκπαίδευση. Είναι μια πρωτοβουλία ανάπτυξης και κοινωνικής δικαιοσύνης που πρωτίστως ενισχύει το δημόσιο πανεπιστήμιο, αλλά ταυτόχρονα δημιουργεί το πλαίσιο για να λειτουργήσουν επιτέλους και στη χώρα μας μη κρατικά μη κερδοσκοπικά ιδρύματα, σημείωσε ο κ. Μητσοτάκης.
Υπογράμμισε ότι είναι διπλή η κατεύθυνση του νομοσχεδίου: αφενός δίνει περισσότερες ελευθερίες επιλογής στους νέους σε σχολές που θα ανταγωνίζονται τις δημόσιες και αφετέρου εντάσσει την Ελλάδα στον διεθνή εκπαιδευτικό χάρτη στη ΝΑ Μεσόγειο.
«Το δημόσιο πανεπιστήμιο πρέπει επιτέλους να απαγκιστρωθεί από τη γραφειοκρατία. Το 85% των άρθρων του ν/σ είναι για το δημόσιο πανεπιστήμιο, προβλέπει χρηματοδότηση ως 1,5 δισ. ευρώ ως το 2027 πέρα από τα χρήματα που καταβάλλονται ετησίως και ξεπερνούν το 1 δις. ευρώ» είπε ο κ. Μητσοτάκης και πρόσθεσε πως ο προγραμματισμός ενισχύει το διδακτικό προσωπικό με αυξήσεις που φτάνουν ως και 15% το εισόδημά τους.