Σαφές μήνυμα προς την Άγκυρα με αφορμή τις αναφορές περί συμφωνίας για ΑΟΖ με τη Συρία απέστειλε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, στη συνέντευξη Τύπου μετά τις εργασίες της 10ης Τριμερούς Συνόδου Κορυφής Ελλάδας-Αιγύπτου-Κύπρου.
Ειδικότερα, «η διαδρομή της Συρίας προς το αύριο περνά μέσα από τους κανόνες του διεθνούς δικαίου. Αποκρούουμε από κοινού κάθε ενέργεια εκτός πλαισίου της διεθνούς νομιμότητας που θα προκαλεί αχρείαστες εντάσεις στην περιοχή», διαμήνυσε ο πρωθυπουργός.
Η Ελλάδα και η Κύπρος έχουν υπογράψει με την Αίγυπτο συμφωνίες οριοθέτησης αποκλειστικής οικονομικής ζώνης, συμφωνίες που βασίζονται πλήρως στο διεθνές δίκαιο της θάλασσας, πρόσθεσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
Ακολούθως ο πρωθυπουργός έκανε λόγο για την ανάγκη της διατήρησης της εδαφικής κυριαρχία της Συρίας ενώ σημείωσε ότι η καινούργια κυβέρνηση θα πρέπει να αποδείξει ότι σέβεται τα δικαιώματα των μειονοτήτων.
Κατά την έναρξη των δηλώσεών του, ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι «συναντηθήκαμε σήμερα στo Κάιρο με τους φίλους προέδρους στο πλαίσιο της 10ης τριμερούς συνόδου κορυφής Ελλάδας Αιγύπτου Κύπρου, ενός ανθεκτικού και εξαιρετικά παραγωγικού, όπως αποδεικνύεται, σχήματος συνεργασίας το οποίο αποτελεί το πιο προωθημένο σχήμα στην ευρύτερη περιοχή εν μέσω μάλιστα πολλών πολλαπλών κρίσεων σε περιφερειακό αλλά και σε διεθνές επίπεδο. Εδώ στο Κάιρο επιβεβαιώνουμε για ακόμα μία φορά ότι θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε με συνέπεια για την περαιτέρω ενίσχυση της συνεργασίας μας και έχοντας ως μόνιμο γνώμονα των κινήσεών μας την ευημερία την ασφάλεια αλλά κυρίως τη σταθερότητα στην ευρύτερη περιοχή».
Ο πρωθυπουργός ακολούθως ανέφερε ότι «αναλάβαμε τη δέσμευση να συνεχιστεί η συμπόρευσή μας στον ενεργειακό τομέα για την ενεργειακή ασφάλεια αλλά και στη μεγάλη σημασία που δίνουμε στις ηλεκτρικές συνδέσεις που καθιστούν τις χώρες μας ενεργειακή γέφυρα».
Αθήνα, Κάιρο και Λευκωσία αντιμετωπίζουμε από κοινού τις περιφερειακές εξελίξεις. Στο Κυπριακό επιβεβαιώθηκε η στήριξη στις προσπάθειες της Κυπριακής Δημοκρατίας, στη βάση των αποφάσεων του ΟΗΕ, τόνισε ο κ. Μητσοτάκης. Παράλληλα, ο πρωθυπουργός σημείωσε «πιστεύω ότι έχει σημασία να τονίσουμε ότι μια τέτοια επίλυση του Κυπριακού θα δημιουργούσε πρωτοφανείς συνθήκες σταθερότητας και οικονομικής ευμάρειας στην ανατολική Μεσόγειο, ειδικά σε αυτή την ταραγμένη εποχή».