Αυξημένες κατά 25% αναμένεται να είναι φέτος οι εξαγωγές στραγγιστού γιαουρτιού και τουλάχιστον κατά 5% οι εξαγωγές φέτας παρά την άνοδο των τιμών. Γερμανία, Γαλλία και Ιταλία είναι οι κυριότερες αγορές που καταλήγουν τα ελληνικά προϊόντα.
Ενδεικτικό είναι ότι το 2021 η Ελλάδα είχε εξάγει 81.000 τόνους, το 2022, 86.000 το 2023, 87.000, ενώ το πρώτο επτάμηνο ήδη έχουν σταλεί στις διεθνείς αγορές 53,287 τόνοι φέτας.
«Ράλι» ανόδου καταγράφει και το στραγγιστό γιαούρτι με το 2023 να έχουν μεταφερθεί στα ράφια του εξωτερικού 121.000 τόνοι, ενώ το πρώτο επτάμηνο του 2024 οι εξαγωγές έχουν ξεπεράσει τους 91.000 τόνους.
Ωστόσο, παρά την δυναμική που αναπτύσσει τελευταία ο «λευκός χρυσός», πολλές φορές η προστιθέμενη αξία δεν φτάνει στους κτηνοτρόφους.
Συνολικά το 65% της ετήσιας παραγόμενης φέτας στη χώρα προορίζεται πλέον σε εξαγωγές, ενώ στο ετήσιο παραγόμενο ισοζύγιο των τρεχουσών συναλλαγών στον αγροδιατροδικό τομέα, η φέτα συνεισέφερε πέρσι στη χώρα μας 1 δις ευρώ.