Στη σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό παρουσία του υπουργού Παιδείας Θρησκευμάτων και Αθλητισμού Κυριάκου Πιερρακάκη και της υφυπουργού Ζέττας Μακρή που πραγματοποιήθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου με αφορμή την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς αναφέρθηκε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης, ξεκινώντας την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών. «Παρουσιάστηκαν μια σειρά από σημαντικές αλλαγές για όλες τις βαθμίδες της σχολικής εκπαίδευσης», επεσήμανε και αναφέρθηκε αναλυτικά σε κάποιες από αυτές.
Επεσήμανε ότι η νέα σχολική χρονιά ξεκινά με αριθμό ρεκόρ σε διορισμούς νέων εκπαιδευτικών, κάτι που υπογράμμισε ότι δείχνει τη στρατηγική βούληση της κυβέρνησης να επενδύσει στο ανθρώπινο δυναμικό και επιτρέπει στους ίδιους τους εκπαιδευτικούς να ασκήσουν το λειτούργημά τους σε ένα περιβάλλον ασφάλειας.
«Στόχος του υπουργείου Παιδείας είναι να συνεχιστούν οι μόνιμοι διορισμοί εκπαιδευτικών με την ίδια ένταση και τα επόμενα χρόνια», τόνισε και πρόσθεσε πως μεγάλη έμφαση δίνεται και στους διορισμούς που αφορούν στην ειδική αγωγή και στην παράλληλη στήριξη.
Στη συνέχεια αναφέρθηκε στη μεγάλη καινοτομία της φετινής σχολικής χρονιάς το ψηφιακό φροντιστήριο, το οποίο όπως είπε θα ξεκινήσει πιλοτικά στις 16 Σεπτεμβρίου και θα αφορά χιλιάδες μαθητές σε όλη τη χώρα.
«Η Γαύδος από το 2024 και οι Αρκοί από το 2025 γίνονται οι δύο πρώτες απομακρυσμένες περιοχές που αποκτούν σχολεία με φυσική παρουσία τριών εκπαιδευτικών βασικών ειδικοτήτων σε συνδυασμό με σύγχρονη εξ αποστάσεως εκπαίδευση για όλα τα υπόλοιπα μαθήματα», είπε ο κ. Μαρινάκης.
Από τους 36.264 διαδραστικούς πίνακες που θα εγκατασταθούν έως τις 31 Δεκεμβρίου σε όλες τις τάξεις από την Ε΄ Δημοτικού έως και τη Γ΄ Λυκείου, οι 28.504 βρίσκονται ήδη στις σχολικές αίθουσες, ανέφερε στη συνέχεια, μιλώντας για ποσοστό ολοκλήρωσης του προγράμματος στο 78,6%.
Επεσήμανε και άλλα εργαλεία με ειδική αναφορά στην πλατφόρμα για την αντιμετώπιση της ενδοσχολικής βίας και τον εκφοβισμό που όπως είπε έχει αποδείξει ήδη τη χρησιμότητά της και στο νέο κανονισμό λειτουργίας των σχολείων.
Αμέσως μετά ο κυβερνητικός εκπρόσωπος αλλάζοντας θέμα τόνισε ότι η κυβέρνηση κλιμακώνει τον πόλεμο κατά της ακρίβειας, ο πληθωρισμός υποχωρεί ενώ για δεύτερο συνεχόμενο μήνα οι αυξήσεις στις τιμές των τροφίμων στην πατρίδα μας έπεσαν κάτω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο «γεγονός που αποδεικνύει ότι οι κινήσεις που έχουμε ήδη πραγματοποιήσει αποδίδουν». Αναφέρθηκε σε όσα είπε χθες ο πρωθυπουργός στη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου τονίζοντας ότι πρόκειται για μια μάχη η οποία συνεχίζεται χωρίς θριαμβολογίες ενώ τα στοιχεία αντανακλούν μια καθαρή εικόνα. «Τα πολλά αναχώματα τα οποία έχουμε υψώσει μέχρι στιγμής είναι αποτελεσματικά», τόνισε. «Το σημαντικότερο είναι ότι βλέπουμε να πλησιάζει σταδιακά ο επίλογος αυτής της δοκιμασίας που επιβαρύνει όλα τα νοικοκυριά» υπογράμμισε με αναφορά σε συγκεκριμένα στοιχεία επαναλαμβάνοντας ότι κεντρικός στόχος και καλύτερη απάντηση στον πληθωρισμό είναι οι μόνιμες αυξήσεις στο εισόδημα.
Στο σχολικό καλάθι ήταν η επόμενη αναφορά του κυβερνητικού εκπροσώπου κάνοντας λόγο για μεσοσταθμική μείωση του κόστους για το νοικοκυριό μεγαλύτερη του 5%.
«Η μάχη για τη μείωση των τιμών είναι και θα είναι συνεχής. Η ανακούφιση των νοικοκυριών από τις επιπτώσεις της ακρίβειας είναι πρώτιστο μέλημα της κυβέρνησης», τόνισε και είπε πως το υπουργείο Ανάπτυξης με καθημερινούς ελέγχους παρακολουθεί την τήρηση των μέτρων στην αγορά.
Στη συνέχεια αναφέρθηκε στην παρουσίαση από τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη του σχεδίου για την αναδιοργάνωση του αρχηγείου και των επιτελικών υπηρεσιών της Ελληνικής Αστυνομίας και την αναβάθμιση της αστυνομικής ακαδημίας που έγινε στο χθεσινό υπουργικό συμβούλιο. Τόνισε ότι θα αναβαθμιστεί ριζικά ο τρόπος που σχεδιάζεται, εκπονείται και υλοποιείται μία σύγχρονη πολιτική εσωτερικής ασφάλειας με βασικό άξονα την αστυνομία του 21ου αιώνα. Μίλησε επίσης και για τη σημασία που δίνεται στην αντιμετώπιση και κυρίως την πρόληψη μορφών βίας με έντονη κοινωνική διάσταση όπως η ενδοοικογενειακή, η έμφυλη ρατσιστική, η βία ανηλίκων κλπ υπογραμμίζοντας τη φράση «νομιμότητα παντού».
Ξεχωριστή αναφορά έκανε στην παρουσίαση από τον κ. Φλωρίδη του ν/σ για την αντιμετώπιση της ενδοοικογενειακής βίας, με το οποίο -και σε συνέχεια προηγούμενων νομοθετικών πρωτοβουλιών της κυβέρνησης- επιδιώκονται η πολυεπίπεδη αντιμετώπιση των περιστατικών ενδοοικογενειακής βίας και η ουσιαστική συμβολή στην εξάλειψή της. Αναλυτικά αναφέρθηκε σε συγκεκριμένες προτάσεις του ν/σ.
«Οι προβλέψεις του νόμου διασφαλίζουν την προστασία των θυμάτων και δημιουργούν τις απαραίτητες προϋποθέσεις ώστε να νιώθουν ασφάλεια για να καταγγείλουν τέτοιου είδους περιστατικά χωρίς να φοβούνται. Έχουμε δει πως τους τελευταίους μήνες γίνονται 50 συλλήψεις για αδικήματα ενδοοικογενειακής βίας κατά μέσο όρο την ημέρα, χιλιάδες θύματα χρησιμοποιούν το panic button και φιλοξενούνται σε safe houses ανά την επικράτεια», τόνισε.
Επόμενη αναφορά του ήταν στη μείωση των διοδίων στην Αττική Οδό από 2,8 ευρώ στα 2,5 ευρώ, «ένα χειροπιαστό αποτέλεσμα για τους πολίτες». Και πρόσθεσε: «Πάνω από 3 δισ. ευρώ είναι τα έσοδα για το Ελληνικό Δημόσιο από τη νέα σύμβαση παραχώρησης της Αττικής οδού. Εκτός από το εφάπαξ τίμημα, το Ελληνικό Δημόσιο μέσω του ΤΑΙΠΕΔ θα εισπράττει σε ετήσια βάση το 7,5% των ακαθάριστων εσόδων της Αττικής Οδού για όλη τη διάρκεια της σύμβασης παραχώρησης».
Επίσης αναφέρθηκε στην υπογραφή μεταξύ του υπουργείου Πολιτισμού και της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ατόμων με Αναπηρία Προγραμματική σύμβασης για την εκτέλεση του έργου «Καταγραφή συνθηκών προσβασιμότητας χώρων πολιτισμού και ανάπτυξη ψηφιακής πύλης πληροφόρησης για επισκέπτες με μειωμένη κινητικότητα». Το έργο χρηματοδοτείται με πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης».
Είπε ακόμη ότι τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση το νομοσχέδιο του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης για την ολοκλήρωση της κτηματογράφησης και ανέφερε τις βασικές προβλέψεις του.
«Το υπουργείο Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας δημιουργεί για πρώτη φορά ένα πλήρες προστατευτικό πλαίσιο για τα παιδιά που ενηλικιώνονται μέσα στα ιδρύματα παιδικής προστασίας, χωρίς να έχουν προοπτική υιοθεσίας ή αναδοχής, μέσω του προγράμματος Ημιαυτόνομης Διαβίωσης. Το πρόγραμμα αφορά παιδιά και νέους 15 ετών και άνω οι οποίοι είτε ζουν σε ιδρύματα, είτε φιλοξενούνται προσωρινά για λόγους προστασίας, σε κάποιο νοσοκομείο», είπε ολοκληρώνοντας την εισαγωγική του τοποθέτηση. Και τόνισε: «Ως πολιτεία κάνουμε το χρέος μας ώστε τα παιδιά αυτά να μην είναι πια αόρατα για το κοινωνικό κράτος και αυτό ερχόμαστε να διορθώσουμε με το πρόγραμμα που χρηματοδοτείται από πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης. Παρέχουμε, έτσι όλα τα απαραίτητα εφόδια ώστε να επιτευχθεί η σταδιακή και ομαλή αυτονόμησή τους».