Δεν υπάρχει τίποτα πιο απολαυστικό το φθινόπωρο από ένα γενναιόδωρο και ζεστό κομμάτι ενός λαχταριστού εποχιακού γλυκού.
Και τώρα που η εποχή της γιορτινής απόλαυσης πλησιάζει, υπάρχουν περισσότερες δικαιολογίες από ποτέ για να το παρακάνουμε. Εάν, ωστόσο, οι ενοχές σας δεν σας αφήνουν, υπάρχουν κάποια «γλυκά» νέα για εσάς.
«Ενώ οι πίτες πρέπει να καταναλώνεται προσεκτικά και με μέτρο, ορισμένες μπορούν πραγματικά να σας βοηθήσουν να καλύψετε τις ανάγκες σας σε θρεπτικά συστατικά και φυτικές ίνες, καθώς και να σας βοηθήσουν να παραμείνετε σε καλό δρόμο με ένα συνολικό υγιεινό διατροφικό μοτίβο», δήλωσε η εγγεγραμμένη διαιτολόγος Rickelle Tallent στη The Post.
Αν και μπορεί να είναι θερμιδικά πυκνές, μερικές από τις αγαπημένες πίτες που είναι γεμάτες με φρούτα προσφέρουν πολλά οφέλη για την υγεία με τη μορφή βιταμινών, αντιοξειδωτικών και φυτικών ινών.
«Η πλειοψηφία των ανθρώπων στην Αμερική δεν έχει επαρκή πρόσληψη φυτικών ινών», είπε ο Δρ Raj Singh στην The Post. «Η κολοκύθα, ένα κοινό συστατικό της πίτας, προσφέρει τις απαραίτητες φυτικές ίνες στη διατροφή σας».
Εάν θέλετε να κάνετε την πίτα σας πιο φιλική προς την διατροφή σας, ο Singh συνιστά να ελαχιστοποιήσετε τη χρήση βουτύρου, να επιλέξετε την καστανή ζάχαρη ως υποκατάστατο και να αντισταθείτε στον πειρασμό των πρόσθετων μερίδων.
Θα μπορούσατε επίσης να σκεφτείτε να φτιάξετε ένα crumble αντί για πίτα, καθώς δεν περιέχει κρούστα από πάνω ή κάτω, όπου βρίσκονται οι περισσότερες θερμίδες.
Μην ξεχνάτε ότι ενώ η ισορροπία είναι το κλειδί, μερικές φορές το να υποκύψεις στον πειρασμό είναι η πιο υγιεινή κίνηση.
«Το να επιτρέψετε στον εαυτό σας να απολαμβάνει περιστασιακά ένα κομμάτι πίτας, αντί να την απαγορεύει εντελώς, στην πραγματικότητα κάνει πιο πιθανό να τρώτε με βάση τις θερμίδες σας, να διατηρήσετε ένα υγιές σωματικό βάρος και να ζήσετε μια μακρύτερη, πιο υγιεινή ζωή», τόνισε η Tallent.
Αυτά τα 3 φθινοπωρινά γλυκά που κάνει καλό στην υγεία σας:
Κολοκυθόπιτα
Η κολοκύθα είναι μάλλον ο νικητής των φθινοπωρινών γλυκών όσον αφορά στη διατροφική αξία.
«Η κολοκυθόπιτα προσφέρει μια καλή δόση βιταμινών, μετάλλων και άλλων συστατικών, όπως βιταμίνη Α, κάλιο, φυτικές ίνες και αντιοξειδωτικά, τα οποία συνδέονται θετικά με την υγεία του εντέρου, της καρδιάς, την καλή όραση, την πρόληψη χρόνιων ασθενειών και τη μακροζωία», δήλωσε η Tallent.
Η κολοκύθα είναι επίσης καλή πηγή βιταμίνης C, βιταμίνης Ε, σιδήρου και φυλλικού οξέος και όλα αυτά βοηθούν στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού σας συστήματος.
Τελευταίο αλλά εξίσου σημαντικό, η κολοκύθα περιέχει φώσφορο, ένα μέταλλο που έχει πολλά οφέλη, συμπεριλαμβανομένης της διατήρησης των οστών σας ωραίων και δυνατών.
Καρυδόπιτα
Τα καρύδια πεκάν είναι γεμάτα με ωμέγα-3 λιπαρά οξέα – τα οποία είναι εξαιρετικά για την υγεία της καρδιάς, του εγκεφάλου και των ματιών – καθώς και αντιφλεγμονώδη μέταλλα όπως το μαγγάνιο και ο χαλκός.
Είναι πλούσια σε μονοακόρεστα λίπη, τα οποία μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση των επιπέδων της κακής χοληστερόλης (LDL) ενώ προάγουν την καλή χοληστερόλη (HDL), οδηγώντας σε καλύτερη καρδιαγγειακή λειτουργία.
Περιέχουν επίσης απαραίτητα θρεπτικά συστατικά όπως ψευδάργυρο, βιταμίνη Α, βιταμίνη Ε, ριβοφλαβίνη, φυλλικό οξύ, θειαμίνη και μαγγάνιο.
Τέλος, τα πεκάν παρέχουν μια καλή δόση πρωτεΐνης, η οποία είναι απαραίτητη για την αποκατάσταση των μυών, καθώς και φυτικές ίνες, που μπορούν να βοηθήσουν στη ρύθμιση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα σας και να σας κρατήσουν χορτάτους για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.
Μηλόπιτα
Τα μήλα αποτελούν πλούσια πηγή διαιτητικών ινών, αντιοξειδωτικών και βιταμίνης C. Περιέχουν επίσης φισετίνη, μια ένωση που μπορεί να σας προστατεύσει από την απώλεια μνήμης και το Αλτσχάιμερ.
Επειδή τα μήλα είναι πλούσια σε διαλυτές φυτικές ίνες και πολυφαινόλες, ορισμένες έρευνες έχουν δείξει ότι συνδέονται με χαμηλότερο κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων.
Επιπλέον, καμία συνταγή για μηλόπιτα δεν θα ήταν πλήρης χωρίς κανέλα, η οποία έχει τα δικά της οφέλη για την υγεία. Είναι γεμάτή με ισχυρά αντιοξειδωτικά και μπορεί να βοηθήσει στη διαχείριση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα, στη μείωση του κινδύνου καρδιακών παθήσεων και στην προστασία από τη γρίπη και άλλους ιούς.