Ιστορική μεταρρύθμιση χαρακτήρισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης την ίδρυση μη κρατικών, μη κερδοσκοπικών πανεπιστημίων στη χώρα μας, τα οποία, όπως, τόνισε, θα λειτουργούν με πολύ αυστηρά κριτήρια.
O πρωθυπουργός ξεκίνησε με την τοποθέτησή του στη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου με την ίδρυση μη κρατικών, μη κερδοσκοπικών πανεπιστημίων, αναφέροντας μάλιστα τόσο το παράδειγμα της Κύπρου, όσο και την οικονομική αιμορραγία που συνεπάγεται η φυγή νέων για σπουδές στο εξωτερικό. Τα μη κρατικά πανεπιστήμια που αποτελούν ιστορική μεταρρύθμιση θα λειτουργούν με αυστηρούς κανόνες. Ειδικότερα, ο κ. Μητσοτάκης είπε μεταξύ άλλων: Ιστορική μεταρρύθμιση στην παιδεία να λειτουργήσουν επιτέλους και στην Ελλάδα μη κρατικά πανεπιστήμια. Το νομοσχέδιο δίνει την προοπτική ο τόπος να γίνει κέντρο προσέλκυσης φοιτητών αλλά και να μείνουν στην πατρίδα πολλοί από τους 40.000 νέους που επιλέγουν αν φύγουν σε πανεπιστήμια του εξωτερικού. Προτεραιότητά μας το Δημόσιο Πανεπιστήμιο με πρόσθετη χρηματοδότηση θα μπορεί να διευρύνει τις συνεργασίες με κορυφαία διεθνή ιδρύματα. Τα μη κρατικά πανεπιστήμια να αποκαταστήσουν μία ιστορική ανορθογραφία. Είμαστε μία χώρα από τις ελάχιστες που υψώνει τείχη. Ως παραρτήματα ξένων πανεπιστημίων τα προγράμματα σπουδών με αυστηρά ακαδημαϊκά κριτήρια. Και το ίδιο αυστηρά κριτήρια θα υπάρχουν και για τις εγκαταστάσεις τους.
-Ακολούθως αναφέρθηκε στο νομοσχέδιο για την υγεία και τις μισθολογικές αναβαθμίσεις των γιατρών με την αύξηση κατά 20% της αποζημίωσης των εφημεριών.
-Στη δύσκολη, όπως είπε, μάχη με την οπαδική βία, ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι ο κ. Βρούτσης θα παρουσιάσει το συγκροτημένο σχέδιο της κυβέρνησης, που περιλαμβάνει κάμερες, ηλεκτρονικό εισιτήριο, αλλά και τη δυνατότητα της Πολιτείας να παρεμβαίνει άμεσα όποτε εντοπίζονται περιστατικά όπως ρίψη κροτίδων, που θα επισύρουν αυτόματα ποινές για αγώνες κεκλεισμένων των θυρών. Θα ερευνάται σε ανώτατο επίπεδο η σύνδεση της βίας με δράση εγκληματικών ομάδων και οργανώσεων.