Επιτάχυνση ρυθμών και αποτέλεσμα ώστε να μετατραπεί σε χειροπιαστό αντίκρισμα στους πολίτες ζήτησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης από τους υπουργούς στο πρώτο υπουργικό συμβούλιο μετά τον ανασχηματισμό.
Ο Πρωθυπουργός, λίγα λεπτά μετά την ορκωμοσία των νέων μελών του υπουργικού, θέλησε να δώσει κατευθύνσεις και να στείλει συγκεκριμένα μηνύματα στο νέο κυβερνητικό σχήμα.
Τα 10+1 μηνύματα Μητσοτάκη
Πρώτον: Το μήνυμα του ανασχηματισμού είναι διπλό: ανανέωση και δράση, έως την ολοκλήρωση της θητείας μας. Στο πλαίσιο αυτό καλωσόρισε τη γενιά των σαραντάρηδων στη νέα κυβέρνηση.
Δεύτερον: Εκλογές στο τέλος της τετραετίας καθώς, όπως είπε ο κ. Μητσοτάκης «μας περιμένουν 25 μήνες για να κάνουμε καλύτερη τη ζωή των πολιτών, κάτι το οποίο, όμως, θα φέρουν μόνο οι μεγάλες αλλαγές και οι μεγάλες τομές».
Τρίτον: Στόχος η ταχύτητα και η τόλμη «γιατί η κυβέρνησή μας προτιμά πάντα το κόστος της κίνησης προς την πρόοδο, από το κόστος της ακινησίας. Το σύνθημά μας, λοιπόν, δεν μπορεί να είναι άλλο από το «πιο γρήγορα και πιο τολμηρά» όπως σημείωσε.
Τέταρτον: Ανανέωση στον τρόπο δουλειάς της κυβέρνησης με προτεραιότητες που θα επιβλέπει προσωπικά ο Πρωθυπουργός. «Είναι σημαντικό να μπορούμε να εστιαστούμε σε έναν πεπερασμένο αριθμό συγκεκριμένων προτεραιοτήτων, που πρέπει να υλοποιηθούν τους επόμενους μήνες. Θα έλεγα ότι αυτές είναι και οι προτεραιότητες τις οποίες θα ήθελα να επιβλέπω εγώ προσωπικά. Και αυτές συμπεριλαμβάνονται στους μπλε φακέλους που έχετε μπροστά σας. Αυτή τη φορά δεν είναι ένας τόμος, αλλά είναι μια σελίδα» είπε χαρακτηριστικά και κάλεσε τους υπουργούς του «μέσα στη βοή της δύσκολης πραγματικότητας που όλοι έχετε να διαχειριστείτε, να ξεχωρίζουμε ποια είναι πραγματικά τα πολύ σημαντικά, αυτά τα οποία ενδιαφέρουν και εμένα προσωπικά και γι’ αυτά τα οποία τελικά πιστεύω ότι θα αξιολογηθούμε από τους πολίτες».
Πέμπτον: Στόχος να γίνει πιο αποτελεσματικό το επιτελικό κράτος. Αυτή την έννοια εξυπηρετεί και ο ορισμός του Κωστή Χατζηδάκη στη θέση του Αντιπροέδρου της κυβέρνησης, εντασσόμενος στο επιτελείο του Πρωθυπουργού. «Είναι μία κίνηση που νομίζω ότι θα διευκολύνει το ρόλο του Μαξίμου ως πολιτικού κέντρου, διευκολύνοντας ταυτόχρονα και τον καλύτερο συντονισμό μας. Ο Κωστής (σ.σ. Χατζηδάκης) θα έχει μία ειδική ευθύνη για τα παραγωγικά Υπουργεία, ο Άκης (σ.σ. Σκέρτσος) θα παρακολουθεί περισσότερο τα κοινωνικά ζητήματα και τα θεσμικά χαρτοφυλάκια» είπε ο κ. Μητσοτάκης.
Έκτον: Η ανάπτυξη της οικονομίας και τα θετικά νέα, όπως η απόδοση επενδυτικής βαθμίδας από την Moody’s να περάσει στην τσέπη των πολιτών. Το μήνυμα στον Κυριάκο Πιερρακάκη ήταν σαφές: «Στόχος όλων μας, αλλά πρωτίστως του οικονομικού επιτελείου, είναι αυτή η συλλογική πρόοδος να μεταφερθεί και στο πορτοφόλι του κάθε πολίτη. Να μεταφραστεί, δηλαδή, πολύ απλά, σε καλύτερους μισθούς, λιγότερους φόρους, περισσότερες και καλύτερες δουλειές» είπε ο κ. Μητσοτάκης συμπληρώνοντας πως «αυτή η δημοσιονομική αισιοδοξία να γίνει και μια κοινωνική αισιοδοξία, χωρίς όμως σε καμία περίπτωση να αποκλίνουμε από τους στόχους μας, από την ανάγκη επίτευξης των πρωτογενών πλεονασμάτων, γιατί αυτό είναι το θεμέλιο πάνω στο οποίο οικοδομείται συνολικά η πολιτική μας». Ως εκ τούτου ευχήθηκε καλή δύναμη στον Κυριάκο Πιερρακάκη «ο οποίος νομίζω ότι έχει αποδείξει ότι διαθέτει τόλμη να προωθεί μεγάλες μεταρρυθμίσεις». Ο πρωθυπουργός επεσήμανε επίσης στα νέα μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου τα οποία θα κληθούν να διαχειριστούν πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης ότι «τα χρονοδιαγράμματα στο ζήτημα αυτό είναι απολύτως ασφυκτικά και δεν μπορούμε να ανεχθούμε καμία απολύτως καθυστέρηση».
Έβδομο: Η ειδική μνεία στον τομέα των Μεταφορών, μετά τα Τέμπη. Οι οδηγίες Μητσοτάκη στον υπουργό Χρίστο Δήμα και στον αναπληρωτή υπουργό Κώστα Κυρανάκη, ήταν σαφείς: «Είναι ένα πεδίο στο οποίο δύο νέοι Υπουργοί, δύο νέα μας στελέχη, ο Χρίστος και ο Κωνσταντίνος αναλαμβάνουν να κάνουν προσωπικό τους στοίχημα αυτό το στοίχημα των μεγάλων αλλαγών, αντιτάσσοντας τον δυναμισμό σας σε αυτό το οποίο αποκαλούμε «βαθύ κράτος», χωρίς βέβαια, σε καμία περίπτωση, να μηδενίζουμε τις προσπάθειες που προηγήθηκαν και τα σημαντικά έργα τα οποία βρίσκονται ήδη σε εξέλιξη». Ο κ. Μητσοτάκης υπογράμμισε ότι στο πεδίο των Μεταφορών «πρέπει να κάνουμε μια μεγάλη ανατροπή» κάνοντας τη σύγκριση: «Όπως την οδυνηρή, την τραγική εμπειρία στο Μάτι την μετατρέψαμε σε ένα «112» και σε ένα σύγχρονο σύστημα πολιτικής προστασίας το οποίο σώζει ζωές, έτσι και η Ελλάδα του Μετρό της Θεσσαλονίκης, των νέων ηλεκτρικών λεωφορείων, πρέπει να νικήσει την Ελλάδα του παλιού ΟΣΕ». Έσπευσε μάλιστα να διευκρινίσει προς τους υπουργούς του ότι η πρόκληση αυτή έχει εκτός από ουσιαστικό και μεγάλο συμβολικό βάρος. «Προϋποθέτει το «σάρωμα», θα επαναλάβω, «το σάρωμα», κάθε αντίστασης που έρχεται από το χθες. Και να ξέρετε ότι σε αυτή την προσπάθεια θα έχετε την αμέριστη στήριξή μου» τόνισε.
Όγδοο: Μετανάστευση και Ναυτιλία. Ο Πρωθυπουργός έδωσε επίσης βάρος σε δύο τομείς: Μετανάστευση, όπου ανέλαβε ο Μάκης Βορίδης και Ναυτιλία, όπου τοποθέτησε τον Βασίλη Κικίλια. «Διαμορφώνονται πια νέα δεδομένα στην Ευρώπη […] Αγωνιστήκαμε για να μετακινήσουμε την ευρωπαϊκή πολιτική και να δώσουμε πολύ μεγαλύτερη έμφαση στην προστασία των εξωτερικών συνόρων. Αυτό είναι κάτι το οποίο το έχουμε πετύχει και είναι μια πολιτική που, προφανώς, Βασίλη, θα τη συνεχίσουμε» είπε απευθυνόμενος στον Β. Κικίλια. Ως προς το υπ. Μετανάστευσης ο Πρωθυπουργός υπογράμμισε το θέμα των επιστροφών των παράνομων μεταναστών οι οποίοι δεν διαθέτουν άσυλο. «Ειδικά ο Μάκης, νομίζω ειδικά στον τομέα αυτό θα έχουμε πολλή δουλειά να κάνουμε και φιλοδοξώ να παίξουμε και πάλι πρωταγωνιστικό ρόλο και στις ευρωπαϊκές εξελίξεις στα ζητήματα που αφορούν ειδικά τις επιστροφές, καθώς τώρα διαμορφώνεται και το πλαίσιο της ευρωπαϊκής νομοθεσίας που θα καθορίσει τον τρόπο με τον οποίον θα ασκείται αυτή η πολιτική» τόνισε προσθέτοντας ότι αυτές οι εξελίξεις προϋποθέτουν νέα μέτρα και πολύ σωστή και «βαριά» νομική προετοιμασία. Ταυτόχρονα, επεσήμανε ότι πρέπει να αποκτήσει και πιο λειτουργικό πλαίσιο η νόμιμη, η ελεγχόμενη μετανάστευση, καθώς εξακολουθεί να υπάρχει και μάλλον θα ενταθεί η έλλειψη εργατικών χεριών, όχι μόνο στον πρωτογενή τομέα αλλά και σε άλλους τομείς της οικονομίας μας.
Ένατο: Οι τεχνοκράτες. Ο Πρωθυπουργός έκανε ειδική μνεία στους τρεις νέους υφυπουργούς που δεν είναι «καθαρόαιμοι πολιτικοί» αλλά, προέρχονται από τον χώρο της επιστήμης, από τον χώρο της αγοράς: Τον κ. Αρίστο Δοξιάδη (υφ. Ανάπτυξης), τον κ. Νίκο Παπαϊωάννου (υφ. Παιδείας) και τον κ. Νίκο Τσάφος(υφ. Περιβάλλοντος και Ενέργειας). «Εξακολουθώ να πιστεύω ότι σε αυτή την εθνική προσπάθεια πρωτίστως έχει θέση η πολιτική εμπειρία, αλλά πρέπει εκεί που απαιτούνται ειδικές γνώσεις, σε εξειδικευμένα χαρτοφυλάκια, αυτή να συνοδεύεται και από την τεχνοκρατική γνώση» είπε με νόημα ο κ. Μητσοτάκης.
Δέκατο: Ο Πρωθυπουργός ένιωσε την ανάγκη να επαναλάβει και να υπογραμμίσει πόσο σημασία δίνει στην αποτελεσματικότητα. «Διεκδικούμε το καλύτερο αποτέλεσμα μέσα από δύο δρόμους: από τη μία πλευρά, οργανώνοντας καλύτερα τον συντονισμό της καθημερινής μας λειτουργίας κι από την άλλη κατανέμοντας όσο καλύτερα μπορούμε το δυναμικό της παράταξής μας» είπε για να προσθέσει εκ νέου: «Να το ξαναπώ, οι δεσμεύσεις της κυβέρνησης πρέπει να γίνονται. Και νομίζω ότι μετά από σχεδόν έξι χρόνια αυτό περιμένουν οι πολίτες από μας: συγκεκριμένο, ορατό έργο στα μάτια των πολιτών».
Τέλος, ο κ. Μητσοτάκης επέστησε την προσοχή των υπουργών του στην προσήλωση και στη συμπεριφορά. «Από σήμερα ξεκινάμε έχοντας πιο καθαρούς στόχους, αλλά έχοντας διαμορφώσει και το σχήμα το οποίο θα πρέπει να τους πετύχει. Διότι, τελικά, το αντιλαμβανόμαστε κι εμείς, όλα εξαρτώνται από εμάς, από τις προτεραιότητες που θα καθορίσουμε, από την προσήλωσή μας στην υλοποίησή τους» σημείωσε για να προσθέσει πως «το ύφος, οι συμπεριφορές στη δημόσια σκηνή έχουν τη δική τους ξεχωριστή σημασία». Όπως εξήγησε, ζούμε σε μια εποχή fake news και είναι πάρα πολύ εύκολη η διαστρέβλωση κάθε κουβέντας μας. «Κάθε άστοχη διατύπωση μπορεί να γίνει όπλο διαστρέβλωσης των θέσεών μας και τελικά μία παγίδα για να υπονομευθεί συνολικά το έργο μας. Άρα, νομίζω ότι το καλύτερο το οποίο μπορούμε να κάνουμε είναι να μιλούν τελικά τα ίδια σας τα έργα. Και νομίζω ότι πάντα μεγαλύτερη αξία έχει τα θετικά επιχειρήματα να τα διατυπώνουν οι ίδιοι οι ικανοποιημένοι πολίτες και όχι εμείς που έχουμε δρομολογήσει αυτές τις πολιτικές […] Ας μην μας παρασύρει, λοιπόν, το ψέμα και η τοξικότητα της αντιπολίτευσης. Εμείς πρέπει να μείνουμε σταθερά στο πλευρό του πολίτη, ακούγοντας τους πολίτες. Δεν κρύβουμε τις δυσκολίες, δεν κρύβουμε τα όποια λάθη μας, αλλά το σημαντικό παραμένει η παραγωγή αποτελέσματος. Και νομίζω ότι αυτό θα περιμένω κι εγώ από όλους σας» κατέληξε ο κ. Μητσοτάκης.
Ξεκινά επισκέψεις στα υπουργεία από Δευτέρα ο πρωθυπουργός
Ο Πρωθυπουργός ξεκινά σειρά επισκέψεων στα υπουργεία: Τη Δευτέρα θα μεταβεί στο υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών, όπου ανέλαβε ο Κυριάκος Πιερρακάκης, την Τρίτη θα επισκεφθεί το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών όπου ανέλαβε ο Χρίστος Δήμας με αναπληρωτή υπουργό τον Κ. Κυρανάκη και την Τετάρτη στο υπ. Εσωτερικών (Θ. Λιβάνιος) και Ψηφιακης Διακυβέρνησης (Δ. Παπαστεργίου).