«Πλέον πάμε δομημένα με σχέδιο για την επόμενη μέρα» επισήμανε ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Δημήτρης Παπαστεργίου στο πλαίσιο του GenAI Summit 2024 που πραγματοποιήθηκε στο κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος.
Ο κ. Παπαστεργίου μίλησε για το mAigov, κάνοντας μια παρουσίαση σε μορφή demo μιας νέας δυνατότητας του Ψηφιακού Βοηθού. Ο υπουργός εξήγησε πως «μια πολύ δημοφιλής διαδικασία, όπως η υπεύθυνη δήλωση, θα γίνεται με έναν τελείως απλό και φιλικό τρόπο από το κινητό μας».
- Οι πολίτες θα ζητούν από το mAigov μια υπεύθυνη δήλωση, θα δίνουν τη συγκατάθεσή τους και το κείμενο το οποίο επιθυμούν και την ίδια στιγμή θα λαμβάνουν την υπεύθυνη δήλωση συμπληρωμένη, έτοιμη προς χρήση στην προσωπική τους θυρίδα πολίτη.
Ο κ. Παπαστεργίου μαζί με τον Business Innovation Director της Ubitech, Δημήτρη Αλεξάνδρου και τον Research & Development Director της Ubitech, Παναγιώτη Γκυύβα έκαναν ένα απολογισμό των εφαρμογών ΤΝ που έχουν ενταχθεί τον τελευταίο ένα χρόνο στην ελληνική δημόσια διοίκηση, από τον Δεκέμβριο του 2023 που το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης «λάνσαρε» το mAigov, μέχρι τον Φεβρουάριο του 2024 που ο ψηφιακός βοηθός απέκτησε λειτουργίες action bot (από info bot που ήταν μέχρι εκείνη την περίοδο) και τον Μάρτιο με την αξιοποίηση της ΤΝ στο Κτηματολόγιο, αλλά και τον ψηφιακό βοηθό για τους επισκέπτες της χώρας μας το mAiGreece τον Ιούνιου του ίδιου χρόνου.
Ο υπουργός επισήμανε ότι «περίπου ένα χρόνο μετά την εισαγωγή του mAigov στην ελληνική δημόσια διοίκηση μετράμε σταθερά 5 με 6 χιλιάδες ερωτήματα την ημέρα το οποίο σημαίνει ότι 5 με 6 χιλιάδες τηλεφωνήματα ή email ή ακόμη χειρότερα επισκέψεις που αποφεύχθηκαν».
- Όπως σημειώθηκε το σύστημα έχει απαντήσει περίπου 1,5 εκατ. ερωτήματα, «μιλάει» 25 γλώσσες, ενώ μέχρι στιγμής έχει δεχθεί 3.500 ανεπιτυχείς επιθέσεις.
Κτηματολόγιο
Όσον αφορά το Κτηματολόγιο, οι Δημήτρης Αλεξάνδρου και Παναγιώτης Γκουβάς της Ubitech ανέφεραν ότι δίνεται πληροφόρηση σε πολίτες και επαγγελματίες που αλληλεπιδρούν με το Κτηματολόγιο, ενώ για πρώτη φορά δημιουργήθηκαν πέντε διακριτοί ρόλοι ανάλογα με την ιδιότητα του χρήστη (πολίτης, δικηγόρος, μηχανικός, συμβολαιογράφος, δικαστικός επιμελητής) με αποτέλεσμα η ερώτηση προς τον ψηφιακό βοηθό να απαντάται με τον αντίστοιχο τρόπο.
- Μέχρι αυτήν την στιγμή έχουν πραγματοποιηθεί περίπου 100.000 διάλογοι, που αντιστοιχούν σε περίπου 300 διάλογους την ήμερα.
Ο mΑiGreece
- Στο μεταξύ, ιδιαίτερη αναφορά έγινε και στο mΑiGreece, τον Ψηφιακό Βοηθό ο οποίος παρέχει εξατομικευμένες πληροφορίες στους επισκέπτες της χώρας.
«Σκοπός δεν είναι μόνο η αναβάθμιση του τουριστικού προϊόντος αλλά και να το συνδυάσουμε με χρηστική, άμεση πληροφορία» τόνισε ο κ. Παπαστεργίου. Ο εν λόγω ψηφιακός βοηθός «μιλά» 31 γλώσσες και έχει την δυνατότητα να δίνει προσωποποιημένες προτάσεις για διακοπές με αντίστοιχο οπτικό περιεχόμενο, ανέφερε ο Δημήτρης Αλεξάνδρου.
Ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης έδωσε και το στίγμα της επόμενης μέρας. Όπως είπε αυτό που χρειάζεται «είναι πρώτον υποδομές. Ο διαγωνισμός για τον ΔΑΙΔΑΛΟ, τον εθνικό μας υπερυπολογιστή, προχωράει κανονικά. Αυτές τις μέρες τελειώνει η αξιολόγηση του πρώτου σκέλους που είναι τα μηχανήματα, ενώ έκλεισε και ο διαγωνισμός για τις υποδομές κατασκευής του. Δεύτερον, θέλουμε δεδομένα, το νομοσχέδιο Data Governance Act είναι προ των πυλών. Με αυτό το νομοσχέδιο θα προσπαθήσουμε να δημιουργήσουμε οριζόντιες πολιτικές για τα δεδομένα, να αντλούμε δεδομένα και σίγουρα να ανοίξουμε όσα πρέπει. Τρίτον θέλουμε δεξιότητες, ολοκληρώθηκε ο διαγωνισμός των 62 εκατ. ευρώ με στόχο την απόκτηση πιο εξελιγμένων skills σε τεχνητή νοημοσύνη, σε κυβερνοασφάλεια».
Κυβερνοασφάλεια
Συνεχίζοντας ο κ. Παπαστεργίου έκανε λόγο για την NIS 2, την κοινοτική οδηγία για την κυβερνοασφάλεια (το σχετικό νομοσχέδιο συζητείται αυτές τις ημέρες στη Βουλή και θα ψηφιστεί την ερχόμενη Τρίτη), αλλά και για τα ΑΙ Factories, τα εργοστάσια τεχνητής νοημοσύνης.
Όπως δήλωσε, η Ελλάδα είναι μια από τις επτά χώρες, «επτά σχήματα» όπως είπε χαρακτηριστικά, η οποία κατάθεσε την πρότασή της προκειμένου «να δημιουργήσουμε τοπικά οικοσυστήματα τεχνητής νοημοσύνης» εστιάζοντας σε τρεις κυρίως άξονες, την υγεία, τη δημιουργία ενός μεγάλου ελληνικού γλωσσικού μοντέλου και το περιβάλλον. Ο κ. Παπαστεργίου αναφέρθηκε και στη Συμφωνία Πλαίσιο που θα τρέξει από την Κοινωνία της Πληροφορίας με προϋπολογισμό 25 εκατ. ευρώ, προκειμένου όλοι οι φορείς της δημόσιας διοίκησης να έχουν τη δυνατότητα να αναπτύξουν εφαρμογές χρήσιμες και κρίσιμες υποδομές και εφαρμογές για ΑΙ.