Σφοδρές μάχες διεξάγονται και σήμερα στο Σουδάν με καμία από τις δύο πλευρές,ούτε ο σουδανικός στρατός, ούτε οι παραστρατιωτικές Δυνάμεις Ταχείας Υποστήριξης (RSF) να είναι διατεθειμένες να έρθουν σε συζητήσεις.
Τουλάχιστον 56 άμαχοι σκοτώθηκαν, ανάμεσά τους και τρεις υπάλληλοι από το Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα ενώ δεκάδες είναι οι τραυματίες. Από τις συγκρούσεις τραυματίστηκαν χθες και δύο Έλληνες άμαχοι οι οποίοι έχουν μεταφερθεί στο νοσοκομείο. Σύμφωνα με πληροφορίες ο ένας φέρει θραύσματα στην κοιλιακή χώρα και ο άλλος στο πόδι και αναμένουν να χειρουργηθούν.
Σύμφωνα με το Συνδικάτο των Γιατρών του Σουδάν σχεδόν 600 άνθρωποι έχουν τραυματιστεί συμπεριλαμβανομένων αμάχων και μαχητών, όπως μεταδίδει το Associated Press.
#Sudan'ın en stratejik yer olan Genel kurmayı başkanlığının önü.aynı bölgede Havalımanı ve bir sürü kurum ve bakanlıklar yer alıyor.
çok yazık,bir akil sesi lazım yoksa iki gün uyarıyoum iç savşa doğru gidiyoruz.
bir akili sesi tahikm edilmezse Libya ve Suriye modeline gidiyoruz. pic.twitter.com/25hDcsT2Ku— Mayada KAMAL ELDEEN 🇸🇩 (@mayada1978) April 16, 2023
Το Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα διακόπτει προσωρινά τις δραστηριότητές του στο Σουδάν
Σε ανακοίνωσή του, το WFP αναφέρει ότι είναι «τρομοκρατημένο» από την είδηση του θανάτου τριών υπαλλήλων του.
«Τα θερμά μας συλλυπητήρια είναι στις οικογένειές τους και καλούμε όλες τις πλευρές στο Σουδάν να σεβαστούν την ουδετερότητα των εργαζομένων στον τομέα της ανθρωπιστικής βοήθειας στο Σουδάν των οποίων ο ρόλος είναι να βοηθήσουν όλες τις πλευρές σε αυτήν την κρίση», αναφέρεται στην ανακοίνωση.
«Το WFP αναγκάστηκε να διακόψει προσωρινά τις δραστηριότητές του ενώ εξετάζουμε την κατάσταση ασφαλείας. Η συνεχιζόμενη βία έχει σοβαρό αντίκτυπο στη δουλειά μας και στους ανθρώπους που υπηρετούμε» προσθέτει.
«Προτρέπουμε όλα τα μέρη να καταλήξουν σε συμφωνία που θα επιτρέπει τη συνεχή παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας που σώζει ζωές στο Σουδάν» τονίζεται στη δήλωση του WFP.
Αλληλοκατηγορίες
Οι δύο πλευρές αλληλοκατηγορούνται για την υποκίνηση της σύγκρουσης που ήδη φέρνει τη χώρα στα πρόθυρα νέου εμφυλίου ενώ σύμφωνα με πληροφορίες της ΕΡΤ υπάρχουν εγκλωβισμένοι άμαχοι σε κατεστραμμένα κτήρια.
«Σε κτήρια κατεστραμμένα από τις εκρήξεις παραμένουν εγκλωβισμένοι άμαχοι καθώς είναι αδύνατον να βγούν στους δρόμους», περιγάφουν αυτόπτες μάρτυρες.
Τεθωρακισμένα οχήματα, πολυβόλα τοποθετημένα σε φορτηγά και πολεμικά αεροσκάφη πραγματοποιούν επιθέσεις από το πρωί στο Χαρτούμ, τη γειτονική πόλη Ομντουρμάν και σε άλλα καίρια σημεία σε ολόκληρη τη χώρα.
Στο Χαρτούμ και στο Ομντουρμάν, σημειώθηκαν μάχες γύρω από το στρατιωτικό αρχηγείο, το διεθνές αεροδρόμιο του Χαρτούμ και το αρχηγείο της κρατικής τηλεόρασης. Ανώτερος στρατιωτικός αξιωματούχος είπε ότι οι μαχητές της RSF συγκρούστηκαν με στρατεύματα στο στρατιωτικό αρχηγείο τα ξημερώματα της Κυριακής και ότι ξέσπασε φωτιά σε εγκαταστάσεις χερσαίων στρατευμάτων.
«Οι μάχες δεν έχουν σταματήσει», είπε ο εξέχων υπερασπιστής των δικαιωμάτων Ταχανί Αμπάς που ζει κοντά στο στρατιωτικό αρχηγείο. «Πυροβολούν ο ένας εναντίον του άλλου στους δρόμους. Είναι ένας ολοκληρωτικός πόλεμος σε κατοικημένες περιοχές» πρόσθεσε.
🇸🇩 An attempt of a military coup is going on in Sudan.
In February 2023, Sudan gave Russia its consent to build a naval base in the Red Sea. US Ambassador to Khartoum John Godfrey, however, threatened the Sudanese authorities with consequences for granting Moscow the right… pic.twitter.com/B18qMoVTQS
— Sinnaig (@Sinnaig) April 15, 2023
Παράλληλα, το Διαδίκτυο στο Σουδάν διεκόπη για λίγο με εντολή της κυβερνητικής ρυθμιστικής αρχής τηλεπικοινωνιών, όπως δήλωσαν δύο αξιωματούχοι της εταιρείας στο Reuters σήμερα, Κυριακή.
Ο Χούντα, ένας νεαρός κάτοικος στο νότιο Χαρτούμ, είπε στο Reuters: «Φοβόμαστε, δεν έχουμε κοιμηθεί για 24 ώρες λόγω του θορύβου επειδή τρέμει το σπίτι. Ανησυχούμε μήπως ξεμείνουμε από νερό και φαγητό και φάρμακα για τον διαβητικό πατέρα μου» είπε.
«Υπάρχουν τόσες πολλές ψευδείς πληροφορίες και όλοι λένε ψέματα. Δεν ξέρουμε πότε θα τελειώσει αυτό, πώς θα τελειώσει» πρόσθεσε.
— ibn Muhammad Haroun (@muhammad_breezy) April 16, 2023
Πόλεμος λέξεων για την εξουσία
Καθώς οι μάχες συνεχίζουν και οι δύο πλευρές έχουν διατυπώσει διαφορετικούς ισχυρισμούς σχετικά με την έκταση των εδαφών που ελέγχουν. Ο σουδανικός στρατός λέει ότι κατέλαβε στρατηγικές βάσεις που ανήκουν στις Δυνάμεις Ταχείας Υποστήριξης (RSF) στο Πορτ Σουδάν, την Κασάλα, το Κανταρέφ, το Ντεμαζίν και το Κόστι.
Από την πλευρά του, το RSF ισχυρίζεται ότι ελέγχει το 90% της πρωτεύουσας Χαρτούμ, με μόνο το υπόλοιπο 10% να βρίσκεται στα χέρια του στρατού.
Ισχυρίζεται επίσης ότι κυριαρχεί σε πολλές στρατηγικές τοποθεσίες στο Ομντουρμάν και στο Νταρφούρ, καθώς και στο αεροδρόμιο Μέροβε, όπου εκεί η κατάσταση φαίνεται πως είναι καλύτερη σήμερα και επικρατεί μέχρι στιγμής ηρεμία.
Τους τελευταίους μήνες, οι διεθνώς υποστηριζόμενες διαπραγματεύσεις αναπτέρωσαν τις ελπίδες για μια ομαλή μετάβαση στη δημοκρατία. Ωστόσο, οι αυξανόμενες εντάσεις μεταξύ Burhan και Dagalo καθυστέρησαν τελικά μια συμφωνία με τα πολιτικά κόμματα.